Ed van der Werf, Tuin en Landschapsarchitectuur  * Dalem Donk 62 4207 XG Gorinchem * +31(0)620357366 / 0183-664461 info@vdw-ingenieurs.nl

 

Particuliere opdrachtgevers:

 

© Copyright 2017 - VDW-ingenieurs - Alle rechten voorbehouden

Inrichtingsproject agrarisch bedrijf Hoekse Waard;

 

Gedurende de periode 1997-2003 heeft de voorbereiding en aanleg van het HSL tracé Zuid plaats gevonden in de Hoeksche Waard. Het directe gevolg hiervan was de uitvoering van de Ruilverkaveling Hoeksche Waard-Oost. Vele van de aldaar aanwezige agrarische bedrijven werden uitgekocht en moeten plaats maken voor het tracé van de HSL.

 

In 2002 hebben wij als Nymphaea Tuin– en Landschapsarchitectuur de opdracht gekregen de buitenruimte van een van de nieuw gevestigde gemengd boerenbedrijven te ontwerpen.

 

Naast een groot en open bedrijfsterrein is aandacht geschonken aan de grote particuliere tuin waarbij het landschappelijke karakter van de Hoekse Waard leidend is geweest voor de aangebrachte inrichting en beplanting. Door het materiaal gebruik worden bedrijf en woning bij elkaar gebracht.

Vele aparte verblijfsplaatsen met een eigen intimiteit lopen, hoewel contrasterend met het weidse van het polderlandschap, in elkaar over. Door het gebruik van de vele inheemse beplantingssoorten is een symbiose met de omgeving ontstaan.

 

Speciale aandacht is gegeven aan het optimale gebruik van de beschikbare ruimte. Zo is aan de oostzijde van de grote bedrijfshal een aan een watergang grenzende groenvoorziening gecreëerde met daarin een open verblijfsruimte . ‘s Ochtend kan hier genoten worden van het ochtendzonnetje terwijl in de zomer de schaduw van de bomen voor voldoende verkoeling kan zorgen.

De slingerende bomenrij is gevormd door het aanplanten van Esdoorns ( Acer pseudoplatanus). Deze komt veelvuldig in de omgeving voor.

Tuinontwerp D’Orangemolen Willemstad;

 

De molen van Willemstad geniet bekendheid in de omgeving van het Hollands Diep. Het vormt een van de toeristische trekpleisters in de stad en van verre is de molen reeds herkenbaar.

 

Door de karakteristieke oudheid van de molen (1734) was een van de vereiste ontwerpuitgangspunten dat het een ingetogen ontwerp moest zijn waarbij de molen haar waarde niet mocht verliezen. Door in ontwerp een zeer rust aan te brengen is dit volledig en naar tevredenheid gelukt.

 

De bestrating is uitgevoerd met gebruikte IJsselsteentjes en de grotere bestratingvlakken met Portugees graniet. De beplanting is vooral groenblijvend en er is gebruik gemaakt van Taxus en Buxushagen.

De tuin is onderhoudsvriendelijk en de wens was zo weinig mogelijk arbeidsintensieve borders. Daarom is in deze inrichting gekozen voor bodembedekkers zoals Pachysandra terminalis, Hedera helix en Lamiastrum galeobdolon.

Door de toepassing van natuurstenen en betonnen inrichtingselementen is het industriële karakter  van de molen benadrukt.

Inrichtingsontwerp landhuis Mijnsherenland;

 

In een van de nieuwbouwwijken staat dit luxueus uitgevoerde landhuis met een grote buitenruimte. Gelijk bij de bouw was het zwembad gerealiseerd en een van de wensen was een “kleedcabine” die paste bij de vormen en steil van het huis. Gekozen is voor een witte bak-steen afgewisseld met mat glazen gevelstenen. Het dak is plat uitgevoerd met een zware gebogen RVS afwerkstrip.

 

Een andere wens was het (intensieve) gebruik van de tuin. Deze moest ondanks de aanzienlijke grote op elke willekeurige plek gebruikt kunnen worden. Door de aanleg van een vijftal verschillende terrassen is aan deze wens tegemoet gekomen. Door het rust uitstralende materiaalgebruik is een vloeiende overgang tussen de verschillende ruimten gecreëerd.

 

Het gebruik van bol– en dakbomen geeft  de tuin een zekere mate van geborgenheid, de onderliggende hagen vormen een speels lijnenspel in het geheel. De onderbeplanting is volgens wens beperkt gehouden.

 

Door het gebruik van exclusief inrichtingsmateriaal krijgt de tuin een statige uitstraling. Deze is echter vanaf de buitenzijde van het perceel niet zichtbaar door een dichte en gevarieerde afscheiding. Hierbij is aan de straatzijde gekozen voor een hoge Taxus haag en de plaatsing van Hedera schermen, aan de achterzijde is een dubbele rij palen geplaatst waardoor de verbinding met het achterliggende weiland open blijft.

*Het aantal referentieprojecten is beperkt tot een drietal ontwerpen. Iedere tuin heeft zijn eigen specifieke karakteristieken en   die is niet in één beeld te vangen.  Het is slechts een indicatie van u van ons kunt verwachten Bij het intake gesprek wordt desgewenst een uitvoerige presentatie van gerealiseerde projecten getoond.

 

*Wij hechten in grote mate aan discretie. Het is daarom, dat personalia en adressen niet opgenomen zijn in bovengetoonde ontwerpen.

Start

Wie wij zijn

Werkwijze

Werkzaamheden

Particuliere projecten

Zakelijke projecten

Tarieven

Contact

Formulier

Disclaimer

Vacatures en Co-creatie